Olej lniany Państwa Kowalskich Gmina Nasielsk może poszczycić się bogatą ofertą produktów lokalnych, które cieszą się uznaniem szerokiego grona smakoszy tradycyjnej, ekologicznej kuchni.
Sprzyjający mikroklimat oraz składniki pochodzące z naturalnych upraw są podstawą do stworzenia dań, wielokrotnie prezentowanych i nagradzanych w różnych konkursach m.in. są to:
- olej liany,
- chleb pszenny,
- borówka amerykańska,
- ekologiczne pomidory,
- wiejskie jajka,
- zioła.
- i wiele innych uprawianych, wytwarzanych przez mieszkańców Gminy.
Olej na medal
Położone na styku trzech gmin, w malowniczej miejscowości Winniki gospodarstwo Państwa Hanny i Krzysztofa Kowalskich prowadzi produkcję tradycyjnego oleju lnianego i rzepakowego. W gospodarstwie prowadzona jest również hodowla zarodowa świni złotnickiej białej pod ścisłą kontrolą Uniwersytetu Rolniczego w Poznaniu. Świń tej rasy w Polsce jest 600 sztuk z czego aż 40 w gospodarstwie w Winnikach.
Kontynuując tradycję rodzinną umiejętnie łączy to, co dawne z nowoczesnością, bowiem działalność związana z produkcją oleju jest obecnie głównym kierunkiem rodzinnego gospodarstwa.
Do jego tłoczenia używany jest tylko własny surowiec, zapewnia to jakość i powtarzalność każdej partii oleju. Walory smakowe zarówno oleju, jak i produkowanego tu mięsa od wielu lat doceniają uznani restauratorzy, m.in. Adam Gessler.
Strona internetowa Państwa Kowalskich - http://olejekowalski.pl/